Nederlands hockey legende Ellen Hoog wil mensen inspireren om bewuster om te gaan met hun eigen lichaam, fitheid en conditie. Ze sloot zich aan bij de mindfoodness movement en schreef samen met haar man Kelvin het kookboek ‘Hem versus Haar’. Home Gourmet Green, die een selectie van de gerechten uit het kookboek kant-en-klaar thuisbezorgd, vond het hoog tijd voor een interview. Want wat beweegt Ellen nou eigenlijk?

Wat bewoog jou om te gaan hockeyen toen je klein was?
Dat kwam door mijn familie. Voor ik überhaupt kon lopen kon je mij al vinden op het hockeyveld. Mijn broers en ouders hockeyden en op zaterdag gingen we bij mijn broers kijken. 

Ik tenniste ook en toen ik acht was moest ik de keuze maken tussen hockey of tennis. Ik koos bewust voor een teamsport omdat ik merkte dat dat toen voor mij al heel belangrijk was.

Wat bracht je ertoe om op topniveau te gaan hockeyen?
Een stukje talent, fanatisme en discipline. Competitiedrang zit echt in mij. Ook al heb je talent, als je niet fanatiek bent dan kom je er niet. En andersom geldt dat ook, het gaat om de combinatie.

Ik had toen ik jong was helemaal niet in mijn hoofd dat ik bij het Nederlands elftal wilde spelen. Ik wilde gewoon elke zaterdag spelen en de beste zijn. Op de training wilde ik de beste van het veld zijn. Ik was heel fanatiek.

Zaterdag was het hockeydag en dat was altijd het hoogtepunt van mijn week. Als de wedstrijd erop zat keek ik al weer uit naar de volgende week.

Hoe ben je uiteindelijk op hoog niveau gaan hockeyen?
Ik werd door trainers van de club al vrij vroeg in de hogere teams met oudere meisjes geplaatst. Uiteindelijk werd ik gescout toen ik speelde met het Nederlandse B team onder 16 – blijkbaar was ik opgevallen. Een jaar later maakte ik mijn debuut bij het Nederlands Elftal.

Wat bewoog jou het meest toen je bij het Nederlands Elftal kwam?
Ik wilde naar de Olympische Spelen en zoveel mogelijk toernooien winnen. Het grote verschil met toen ik jonger was? Dat ik op dat moment voor het team begon te denken en niet meer voor mezelf. Ik wilde de beste versie van mijzelf laten zien bij elke training en elke wedstrijd. Uiteraard was dat niet niet altijd mogelijk, maar ik heb daar altijd naar gestreefd. Het hoofddoel was samen zoveel mogelijk prijzen pakken.

Heb je bepaalde offers moeten brengen om deze doelen te bereiken?
Er waren natuurlijk heel veel offers, maar zo heb ik dat niet gezien. Toen ik mijn eindexamen had gehaald moest ik de volgende dag gewoon trainen. Al die eindexamenfeestjes heb ik ook niet meegemaakt. Daarna woonde ik in een studentenhuis met vier andere meiden die allemaal van het studentenleven genoten en veel uitgingen. Ik ging een stuk minder uit dan zij en vaak kon ik niet bij evenementen zijn zoals bruiloften en feestjes.

Toen ik de switch naar het volwassen topsport leven had gemaakt was ik echt 24/7 met de sport bezig. Zo zorgde ik op de rustdag dat ik goed uitgerust was, dat ik naar de fysio ging en goed sliep. Als ik een nacht slecht had geslapen zorgde ik dat ik overdag nog even bij kon slapen. Ik lette erg goed op mijn eten. Ik kon dat zelfs op vakantie niet loslaten. Ik wilde fit terugkomen, anders liep ik achter.

Waar komt jouw discipline vandaan?
Dat heb ik af kunnen kijken van oudere meiden in het team. Deels zit het ook in mij om verleidingen te kunnen weerstaan, van het studentenleven tot slecht eten. Toen ik net bij het Nederlands Elftal kwam, ontmoette ik de oudere meiden. Die waren allemaal zo fanatiek. Het was heel bijzonder om hen te horen praten over sport en discipline. Zij hadden één doel en dat was Olympisch Kampioen worden. Ik vond dat toen best wel spannend, maar later begreep ik ze. 

De meest ervaren vrouwen in het team pakten de leiding, dat had ik nodig. Deze cultuur geef je aan elkaar door in het team. Dat brachten wij ook weer over aan jongere dames die bij het team kwamen. En verder had ik een enorme drive om te winnen, dat voedde mijn discipline ook.

Dat Ellen haar discipline z’n vruchten heeft afgeworpen is een understatement. Van 2004 tot 2016 was zij aanvaller bij het Nederlands Elftal. Samen met haar team veroverde ze maar liefst twee keer goud op de Olympische Spelen en werd ze twee keer wereldkampioen. Na een succesvolle carrière besloot ze na de Olympische Spelen in Rio te stoppen bij het Nederlands Elftal.

Wat bewoog je om te stoppen?
Dat was een gevoelskwestie. Het was een moeilijke beslissing, maar ik had een kinderwens en ik wilde ook nog een jaar of twee helemaal niks. Werken, reizen en compleet andere dingen doen. Ik wilde vooral even niet in een strak regime zitten. Als je stopt, stop je ofwel na een WK of na de Olympische Spelen. Ik koos ervoor om te stoppen na de Olympische Spelen in Rio in 2016. Het was voor mij gewoon op. We hadden alles gewonnen wat er te winnen viel. Ik denk ook dat de Olympische Spelen in Rio een mooi einde was. We verloren dan wel de finale, maar vetter dan een Olympische Spelen wordt het niet. 

Kwamen er na die periode van rust nieuwe doelen bij je op?
Meer kleine doelen. Ik wist wel dat ik verder wilde met sport en voeding en ik wilde reizen.

Voor YouTube ben ik naar LA geweest en heb ik een serie gemaakt “Plan E” waarin ik op zoek ging naar de food- en sporttrends. Dat was heel tof.

Ik ben naar de Olympische Winterspelen in Korea geweest waar ik samen met Naomi [van As] voor SBS6 en De Telegraaf items heb gemaakt. Dat was ook nog een droom van mij, om naar de winterspelen te gaan.

Ik heb nooit echt lange termijndoelen, meer allerlei kleine projecten op het gebied van sport en voeding. Ik wil mensen inspireren om bewuster om te gaan met hun eigen lichaam, fitheid en conditie.

Wanneer ben je jezelf hier voor gaan interesseren?
Mijn ouders waren altijd al met gezonde voeding bezig dus wij aten vaak gezond. We hadden weinig begeleiding vanuit het Nederlands Elftal en het NOC. We hadden wel een sportdiëtist die ons begeleidde en metingen uitvoerde, maar dat bleef een beetje oppervlakkig. Bij het Nederlands elftal kregen we uiteraard wel altijd gezond eten. 

Vanaf 2011 ben ik mij meer gaan verdiepen in voeding. Ik had toen een blessure waar ik niet makkelijk vanaf kwam. Ik had telkens last van een aanhechting in mijn bil. Mijn fysio zei toen dat ik goed moest nadenken wat voeding met mijn lijf deed. Ik ben mij er toen in gaan verdiepen en heb heel veel boeken gelezen en informatie verzameld.

Ik kwam er toen achter hoe belangrijk eiwitten voor je lijf zijn, zeker als topsporter. Het was een periode van experimenteren. Ik heb toen bijvoorbeeld een zomer geen koolhydraten gegeten om te kijken wat dat deed. Dat was echt totaal mislukt. Dat ging in de eerste helft van een wedstrijd goed en in de tweede helft was ik mijn energie totaal kwijt. Hier heb ik wel de balans in gevonden. Uiteindelijk gaat het allemaal om de balans. Ik heb ook geleerd dat je niet te streng voor jezelf moet zijn.

Ik was ook een van de eersten die een bakje granola, bananenbrood en repen meenam naar een toernooi. Ik werd eerst uitgelachen door mijn teamgenoten, maar een half jaar later kwam iedereen met dezelfde hapjes aanzetten. Daarin hebben we elkaar uiteindelijk aangespoord. 

Hoe heb je jouw kennis en ervaringen vertaald zodat je anderen kunt inspireren?
Wat voor jou werkt, werkt voor mijn lijf misschien heel anders. Dat vind ik altijd grappig aan diëten die mensen doen. Net als in een team: de een heeft mega aanleg om dik te worden en de ander niet. Diegene moet anders eten dan iemand die dat niet heeft. 

Het is ook afhankelijk van de positie waarop je speelt. Een middenvelder heeft een ander dieet nodig dan iemand op een andere positie. Je moet altijd naar het individu kijken, een beetje experimenteren en zien wat werkt. Dat heeft mij altijd geholpen.

Hoe motiveer jij jezelf nu om in beweging te blijven en op je eten te letten?
Ik ben veel in beweging omdat ik natuurlijk de hele dag achter die kleine aan ren. Ik vind het sowieso lekker om te sporten en ik probeer wel vier keer in de week iets te doen, van wandelen tot fietsen. Daarnaast ben ik ook weer aan het hockeyen in een lager team. Ik heb heel veel sporten uitgeprobeerd (o.a. voor de Youtube serie, maar ook hier in Amsterdam). De conclusie was dat ik hockey het allerleukst vind. Ik ben nog steeds erg fanatiek, maar wel een stuk minder dan vroeger.

Wat eten betreft, hou ik erg van koken en dingen creëren en proberen. Ik vind het heerlijk om in de keuken te staan of uit eten te gaan. Tijdens de eerste lockdown ging dit wel even mis. Ik ging bijvoorbeeld veel meer snacken, vooral in de avond. Om de balans weer te vinden begon ik met intermittent fasting. Ik at doordeweeks van acht uur ‘s avonds tot 12 uur ‘s middags niets. Dat werkte goed en ik miste zelf het ontbijt niet. Ik voelde mij hier ontzettend goed bij.

Wat voor rol speelt eten in je leven?
Ik leef echt om te eten, niet andersom. Eten is voor mij echt een ding en ik vind het heerlijk om er lekker de tijd voor te nemen. Ik ben gek op de Japanse en Italiaanse keuken. 

Sinds ik gezonder eet merk ik dat ik daar zoveel energie van krijg. Ik zit zoveel lekkerder in mijn vel. Dat is voor mij heel belangrijk. Nu moet niet iedereen denken dat ik 100% gezond leef. Ik vind het ook lekker om af en toe een patatje te eten. Ook hier draait het om balans.

Als je dochter ouder wordt, wat zou je haar dan willen meegeven op het gebied van voeding?
Dat ze zelf moet uitzoeken wat voor haar werkt net zoals ik heb gedaan. Nu geef ik haar bijna geen vlees en eet ze vooral vegetarisch, maar de keuze is straks aan haar. Ik wil haar alles meegeven en niets ontzeggen. 

Ze is heel nieuwsgierig in de keuken. Als ik ga koken zit ze er altijd bij. Zelf heeft ze ook haar eigen kleine keukentje.

Ellen is een echte foodie, gek op sporten en altijd op zoek is naar balans. Ellen sluit zich aan bij de mindfoodness movement, waarbij we onze eetbeleving meer willen laten draaien om eco dan ego. Want ook Ellen vindt het belangrijk om bewust te zijn van wat we eten. 

Wat betekent mindfoodness voor jou?
Dat je bewust bent van wat je eet en wat je maakt. Dat je weet waar de producten vandaan komen en dat het vers is. Ik eet vooral vegetarisch. Thuis eet ik eigenlijk nooit vlees, heel af en toe buiten de deur. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk seizoensgroenten te kopen en te bereiden. Dus wat er op dit moment in Nederland geproduceerd en geleverd wordt. Niet wat vanuit bijvoorbeeld Brazilië wordt verscheept.

Wat voor rol speelt de natuur in jouw leven?
Sinds de geboorte van mijn dochtertje Bowie, heb ik veel meer behoefte om in de natuur te zijn. Ik kom zelf uit Bilthoven en wij woonden tegenover een bos. We hadden een grote tuin en de hockeyclub was dichtbij.Ik was altijd buiten. Toen ik naar de stad ben gegaan werd dat minder natuurlijk. Nu maak ik samen met Bowie een fietstocht naar het Amsterdamse Bos of we gaan naar het park.

Op 18 november komt Ellen’s nieuwe kookboek ‘Hem versus Haar’ uit, dat ze samen met haar man Kelvin schreef. Een boek dat over balans in de keuken gaat, vol recepten met een twist om de keuken discussie te smoren.

Wat bewoog jou en Kelvin om het boek ‘Hem versus Haar’ te gaan schrijven?
Ik wilde sowieso nog een kookboek maken, dat was altijd mijn doel. Kel en ik hebben altijd een lichte discussie over wat er op het menu staat. Ik wil meestal wat lichtere, gezonde en vegetarische maaltijden terwijl Kel vaak een eiwitrijke maaltijd wil en een groter portie.

Toen Bowie werd geboren, hadden we een kraamhulp die de lekkerste ontbijtjes maakte. Zij was gek op koken, dus dat was een goede match. Zij zei tegen Kel eens bij het maken van een havermoutpap: ‘Doe voor jou lekker banaan en notenpasta erin. En voor Ellen kun je een versie maken met fruit om het wat lichter te maken.’ Zij leerde ons de discussie beslechten. Ook maakte ze eens een maaltijdsoep, voor hem met gerookte kipfilet en gebakken ui en voor mij met gebakken tempeh en lenteui. Zo makkelijk kan het zijn. Toen dacht ik dat je heel makkelijk simpele recepten kan maken maar dan net even met een twist voor hem en een twist voor haar om de discussie in de keuken te verminderen. Of het nu gaat om de eiwitverhouding of pittigheid.

Wat inspireerde jullie gerechten?
Een kookboek moet een beetje breed zijn. Met een mix van verschillende keukens, verschillende smaken, makkelijke gerechten, moeilijke gerechten. Gezond, maar ook zeker wat minder gezonde gerechten zoals toetjes. Over het algemeen is het voor haar net even wat gezonder. Voor hem is het bijvoorbeeld een groter portie of wat spicier.

Wat hoop je dat het boek teweeg gaat brengen?
Het is heel grappig, toen ik het idee kenbaar maakte vonden mensen het heel herkenbaar. Iedereen heeft die discussie wel eens in de keuken, dat vrouwen gezonder en lichter willen eten en mannen vaak een groter portie of eiwitrijker.

Het boek is vooral met een knipoog en veel humor geschreven met veel tekstjes over elkaar. Ik hoop dat mensen vooral erg moeten lachen om het boek. Dat ze er vrolijk van worden. En natuurlijk dat er minder onenigheid is in de keuken, dat is het doel. We willen mensen inspireren met lekkere recepten en motiveren om samen te koken.

“Het is heel belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, dan komt de rest vanzelf. Door lekker te sporten, gezond te eten en het leven te nemen zoals het gaat, zit je lekkerder in je vel. Dat heeft een goed effect op jezelf maar ook op je omgeving.” 

Wat beweegt jou in je gezinsleven?
Het geluk van mijn dochter. We waren laatst op vakantie in Zeeland en toen hadden Kel en ik het erover dat de vakanties nu zo anders zijn nu zij er is. Vroeger gingen we de hele dag naar het strand, zaten we bij het zwembad of gingen we uit. Dat zit er allemaal niet meer in. Het is zo’n cliché, maar als je dochter happy is ben je zelf ook happy. We maken er samen een feestje van.

Zijn je doelen en passies veranderd sinds je moeder bent geworden?
Er is natuurlijk een doel bijgekomen en dat is het opvoeden van ons kind. Er zoveel mogelijk voor haar zijn en niets missen. Na het stoppen met hockey heb ik twee jaar hard kunnen werken, dat staat op een iets lager pitje. Nu ben ik veel meer de balans aan het vinden, want het is ook belangrijk dat je je eigen ding kan doen. Het is nog steeds druk, maar ik wil er ook voor haar zijn. Ik heb nog steeds genoeg doelen en ambities.

Wat beweegt jou op dit moment het meest?
Het is belangrijk dat je je gezond en fit voelt, zeker in deze tijd. Omdat ik daar veel kennis over heb opgedaan en een platform heb, kan ik mensen bereiken en motiveren om gezond te eten en te bewegen. Dat motiveert mij. 

Het heeft veel met energie te maken. Dat je genoeg energie hebt. Dat krijg je door goed te slapen, te sporten en goed te eten. Die energie kun je omzetten om jouw doelen te bereiken.

Ik ben heel benieuwd hoe het gaat met het boek en de maaltijden die we straks gaan verkopen via Home Gourmet Green. Daarnaast ben ik met Naomi van As een sportkledinglijn voor kinderen begonnen. Ik hoop ook dat dat goed gaat lopen en we daar samen nog lang aan kunnen werken. Zo heb ik al drie grote projecten waar ik mee bezig ben, daar ligt mijn focus.

Ik ga nooit geforceerd op zoek naar nieuwe projecten, bij mij is het zo dat als het even rustig is, er altijd wel weer iets op mijn pad komt.

Tot slot, wat wil jij mensen meegeven om de beste versie van zichzelf te worden?
Het is heel belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, dan komt de rest vanzelf. Door lekker te sporten, gezond te eten en het leven te nemen zoals het gaat, zit je lekkerder in je vel. Dat heeft een goed effect op jezelf maar ook op je omgeving. Sta positief in het leven en durf de stappen te zetten die jij denkt dat nodig zijn. Ga voor je doelen en wees niet bang bent om te falen.

—-

Benieuwd naar de heerlijke gerechten die Ellen en Kelvin hebben ontwikkeld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *